loader

Podróże Tajwan

Formosa tak nazwali dzisiejszy Tajwan w XVI wieku portugalscy żeglarze gdy dotarli do wybrzeży kraju po raz pierwszy. Przed nimi rozciągały się zapierające dech w piersiach krajobrazy, morze i góry. Tajwan zatem nie mógł zostać nazwany inaczej jak „piękny". W krótkim czasie, kraj stał się jednym z najnowocześniejszych w Azji. Pomimo kosmopolitycznej atmosfery i futurystycznego wyglądu, chiński stylu życia jest nadal bardzo widoczny i odczuwalny w życiu codziennym Tajwanu. Tradycyjne tajwańskie herbaciarnie często pozostają otwarte przez całą dobę. Tajwan to również raj dla miłośników zakupów. Długo otwarte sklepy, często czynne całą dobę, sprzyjają buszowaniu między półkami bez końca. Różnorodne atrakcje, dobrze rozwinięty przemysł, gościnność i łatwo dostępna sieć kolejowa i uliczna umożliwia wszystkim turystom swobodne poruszanie się i przemieszczanie. Zapraszamy do fascynującego dalekowschodniego świata.

 

Tajwan - regiony / miejscowości

Tajwan - warto wiedzieć

Mieszkańcy: ok 23,4 milionów
Powierzchnia: 36 006 km²
Stolica: Tajpej
Język: Mandaryński oraz wiele dialektów
Strefa czasowa: Zimą +7 godzin | latem +6 godzin
Waluta: Nowy Dollar Tajwański (TWD), 10 TWD = ok. 1,3 PLN
Przewodnik i napiwki: Jeżeli będziecie zadowoleni z pracy przewodnia i/lub kierowcy, warto pozostawić im napiwek. Przy wycieczkach indywidualnych sugerujemy poniższe wysokości napiwków:
Przewodnik 200–250 TWD osoba/dzień
Kierowca 150–200 TWD osoba/dzień
Boy hotelowy 40 TWD za sztukę bagażu

Tajwan - oczami tourasia

Mówiąc otwarcie
Konflikt tajwański pozostaje nadal nierozwiązany i międzynarodowy status prawny Tajwanu pozostaje kontrowersyjny i niejasny. Tajwan jest obecnie uznawane tylko przez około 20 państw na świecie. Chiny uważają Tajwan za własną prowincję i nadal pretendują do tego terytorium. Lot z Chin na Tajwan oznacza wyjazd z kraju i dlatego ewentualny późniejszy powrót do Chin wymaga posiadania wizy wielokrotnego wjazdu („Multiple Entry Visa"). W przypadku podróży z Hongkongu i Makau obowiązują inne regulacje, dlatego sugerujemy przed podróżą koniecznie sprawdzić aktualne przepisy wizowe.

Tajwan - najlepszy termin podróży / klimat

Tajwan ma klimat subtropikalny na północy i tropikalny na południu. Lato jest deszczowe i wilgotne, w górzystych częściach kraju jest chłodniej. Zimą klimat jest łagodny, łącznie z opadami śniegu w wyższych rejonach górskich. Sezon tajfunów trwa od czerwca do września. Najlepszy czas na podróż to miesiące od marca do kwietnia i od końca września do listopada.
Wiosna: Marzec – Maj
Lato: Czerwiec – Sierpień
Jesień: Wrzesień – Listopad
Zima: Grudzień – Luty

Tajwan - przepisy wjazdowe

Obywatele polscy:

Obywatele polscy, jak i inni obywatele krajów strefy Schengen, zwolnieni są z obowiązku wizowego na pobyty na Tajwanie nie przekraczające 90 dni, wymagany jest jednak paszport ważny min. 6 miesięcy w momencie wjazdu. Przewoźnik może zażądać także okazania rezerwacji biletu powrotnego z Tajwanu. Ponadto przy wjeździe bezwizowym nie ma możliwości uzyskania wizy na Tajwanie ani w jakikolwiek inny sposób przedłużenia pobytu. W przypadku podróżowania z paszportem tymczasowym (również ważnym min. 6 miesięcy w momencie wjazdu) nie obowiązuje wjazd bezwizowy, możliwe jest natomiast uzyskanie 30 dniowej wizy jednokrotnego wjazdu bez możliwości jej przedłużenia. Na Międzynarodowym Lotnisku w Taoyuan wizę taką wydaje znajdujące się tam Biuro Wizowe, zaś na Międzynarodowym Lotnisku w Kaohsiung można uzyskać tymczasowe pozwolenie na wjazd (temporary entry permit), na podstawie którego w ciągu 3 dni trzeba wyrobić wizę w Biurze Spraw Konsularnych (Bureau of Consular Affairs) południowego oddziału tajwańskiego MSZ, znajdującego się w Kaohsiung. Osoby, które mają zamiar na Tajwanie pozostać przez okres dłuższy niż 90 dni muszą posiadać ważną wizę, którą uzyskać można w Biurze Gospodarczym i Kulturalnym Tajpej w Warszawie. Istnieje także możliwość uzyskania 90-dniowej wizy turystycznej w innych tajwańskich placówkach zagranicznych, którą po przyjeździe na Tajwan można przedłużyć maksymalnie do 180 dni lub zamienić (mając ku temu odpowiednie podstawy takie jak np. praca lub studia) na wizę rezydencką, a następnie na jej podstawie wyrobić kartę pobytu (Alien Resident Certificate, ARC). Alternatywnie przed upływem 90 dni można odbyć krótką podróż do jednego z sąsiednich krajów (np. Filipiny lub Malezja) - po powrocie na Tajwan każdorazowo można ponownie skorzystać z pobytu bezwizowego.
Nie ma obowiązku meldunkowego przy pobytach krótszych niż 90 dni. Zameldowanie jest natomiast konieczne przy ubieganiu się o kartę pobytu.

Przedstawicielstwo dyplomatyczne:

Biuro Gospodarcze i Kulturalne Tajpej
ul. Emilii Plater 53, 00-113 Warszawa
Tel.:(002-48) 22-213-0060
Fax:(002-48) 22-213-0070
biuro@taiwan.net.pl
www.roc-taiwan.org/pl
 

Zadzwoń: 22 103 00 80

Poniedziałek – piątek:
9:00 – 18:00

Lub napisz: